Brandveilig wonen

brandveilig wonen
januari 15, 2019 admin 0 Comments

Brand is iets waar we het graag niet over hebben. Een kleine brand kan al erg veel schade aanrichten. Niemand zit daar op te wachten. Toch is het wel belangrijk om je zelf af te vragen: is mijn huis brand veilig. Gelukkig zijn er enkele manieren om dit te voorkomen.

Sluit rookmelders aan

Iedereen herkent het geluid wel van een rookmelder. Het is van levensbelang dat je een rookmelder hebt in je huis. Alleen werken veel rookmelders niet. In Nederland hebben 70% van de huishoudens een werkende rookmelder. 30% heeft een rookmelder die niet goed is aangesloten of de batterij is leeg. De rookmelder kan levens redden. Heb je je rookmelder al aangesloten bij de meldkamer? De meldkamer neemt contact met je op als het rookalarm afgaat. Als dit niet lukt, komt de meldkamer meteen in actie. Ook krijg je een melding op je telefoon. Daarnaast zijn we bij het slapen grotendeels onbewust en worden we wakker door een paar prikkels. We worden dan niet wakker van de geur van brand. Het geluid is wel een sterke prikkel. We zullen wakker worden bij het afgaan van een rookalarm.

Roken

Bij het ontstaan van een brand is roken één van de meest voorkomende oorzaken. Rook absoluut niet in je bed. Dit is makkelijk vlam te vatten. Wij raden u aan om buiten te roken. Als je toch binnen wilt roken, gebruik dan veilige asbakken. Ook moet je niet je asbakken legen in de prullenbak als het as nog gloeit. Doe er eerst wat water bij. Dan kan de inhoud van de prullenbak niet vlam vatten.

Deuren dicht

Voordat je gaat slapen is het aan te raden om de deuren te sluiten. De giftige rook kan zich dan niet makkelijk verspreiden. Dit is de grootste dreiging bij het uitbreken van brand. Als de deuren gesloten zijn, heb je meer tijd om te vluchten. Ook kan het vuur zich minder snel verspreiden. De deuren houden het vuur tegen.

Vluchtroute

Als er brand uit breekt, moet je weten wat de vlucht route is. Het is dan zeker belangrijk om de vluchtroute vrij te houden. Elk obstakel is er één te veel. Er hoeven echt geen bordjes te hangen van hier is de nooduitgang. Bespreek het van te voren met elkaar. Wat je moet doen met een brand.

Je huis brand veiliger maken levert veel voordelen op. Bij het opvolgen van deze tips heb je meer tijd om te vluchten en zal je kans op opleving groter worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.