Vlonderschroeven: Hoe kies ik de juiste schroef?

september 9, 2021 Chrystel Stevens 0 Comments

Als je van plan bent om zelf een vlonder te bouwen, dan ben je hier aan het juiste adres! In deze blog gaan wij jou namelijk helpen om de juiste schroeven te selecteren voor het bouwen van jouw vlonder. 

Vlonderschroeven zijn speciaal gemaakt voor het bouwen van een vlonder. Deze schroeven hebben namelijk een scherpe snijpunt, waardoor ze gemakkelijk wegdraaien in het hout. En door deze snijpunt hoef je ook geen gaten voor te boren en je dus zorgen te maken over het splijten van de vlonderplanken. 

Als jouw planken van hardhout zijn gemaakt, raden wij echter wel altijd aan om even voor te boren. Dit soort hout kan namelijk makkelijker splijten.

Vlonderschroeven van RVS of met coating

De keuze van jouw vlonderschroef is afhankelijk van het houtsoort die je gebruikt. Bij zachte houtsoorten, ook wel naaldhout genoemd, raden wij aan om altijd gebruik te maken van RVS vlonderschroeven. Deze zijn namelijk bestand tegen roest en corrosie, waardoor ze perfect zijn voor alle weersomstandigheden. Voorbeelden van zachte houtsoorten zijn Lariks, Bankirai, Ipé, Massaranduba en Padouk.

Bij hardhout moet je echter opletten. In veel soorten hardhout zitten namelijk looizuren. Deze zuren kunnen de schroeven aantasten. Wanneer jouw houtsoort looizuren bevat, is het daarom aan te raden om gecoate vlonderschroeven te gebruiken. Deze coating beschermt de schroeven tegen het zuur. Voorbeelden van hardhout met looizuren zijn Eiken, Garapa, Kapur, Accoya en Red Cedar. 

Aanbevolen schroeflengte

Om de de lengte van jouw vlonderschroef te bepalen hebben wij een gemakkelijke vuistregel die je kunt aanhouden: de lengte van jouw schroef is gelijk aan de dikte van jouw plank keer twee. Is jouw plank 25 mm dik? Dan is de aanbevolen lengte van de schroef dus 50 mm. Simpel toch?

Voldraad of deeldraad

Tot slot is er de nog de vraag of je moet kiezen voor een vlonderschroef met voldraad of met deeldraad. Bij een vlonderschroef met voldraad is de schroef vanaf de kop tot aan de punt volledig voorzien van schroefdraad. Deze soort schroef gebruik je voornamelijk wanneer je iets van hout op een anders soort materiaal zoals metaal of beton schroeft. 

Bij een vlonderschroef met deeldraad gaat het om een schroef waarbij het schroefdraad van de punt tot ongeveer halverwege de schroef loopt. Deze soort schroef wordt voornamelijk gebruikt wanneer je iets van hout op hout schroeft. Doordat er maar gedeeltelijk schroefdraad op deze schroef zit, trekt hij het hout strakker naar elkaar toe. 


Je kiest dus voor voldraad wanneer je jouw vlonderplanken op een ander soort materiaal gaat bevestigen en voor deeldraad wanneer je jouw vlonderplanken op bijvoorbeeld houten balken gaat bevestigen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.